سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.ضمن عرض تسلیت ایام عزاداری اهل بیت علیهم السلام. یکی از سوالاتی که پرسیده می شود این است که گاهی اوقات در مکانهای زیارتی یا هیئتهای مذهبی یا مجالس دیگر، کفش یا لباس را می برند ولی کفش یا لباس دیگری جا گذاشته اند، آیا انسان می تواند کفش یا لباس جا مانده را، برای خود بردارد؟ در جواب عرض میکنیم که به نظر اکثر مراجع از جمله امام خامنه ای با چند شرط شخص میتواند آن را برای خود بردارد: 1.بداند کفش یا لباسی که جا مانده است، مال همان کسی است که کفش و لباس او را برده است. 2. از پیدا کردن صاحبش ناامید شود یا برایش سختی فراوان داشته باشد. 3.اگر قیمت لباس و کفش جامانده از قیمت لباس و کفش خودش بیشتر باشد باید هر وقت صاحب آن پیدا شد زیادی قیمت را به او بدهد و چنانچه از پیدا شدن صاحبش ناامید شود باید با (اجازه از حاکم شرع) زیادی قیمت را از طرف صاحبش صدقه بدهد. (سیستانی،فاضل، خویی، وحید : در صورتی می تواند بردارد که بداند راضی باشد یا به ناحق وعمد برده باشد) ر ساله مراجع م 2581، امام خامنه ای شماره استفتاء: 678664 تاریخ استفتاء: 1395/04/21 و تحریر الوسیله کتاب اللقطه م 39)
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را میشنوند و سلام ما را پاسخ میدهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال به همه ما توفیق شرکت در جلسات عزاداری اهل بیت علیهم السلام را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.