سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
ضمن عرض تبریک ولادت حضرت زینب سلام الله علیها و تبریک روز پرستار به همه پرستاران زحمتکش و به کل کادر درمان که در وضعیت کنونی در خط مقدم مقابله با این ویروس منحوس به شدت مشغول فعالیت هستند و حتی تعدادی از این عزیزان در این راه جان خود را نیز فدا کرده اند و مفتخر به عنوان شهید سلامت شده اند؛
اما دو نکته مرتبط با درمان:
1- همانطور که حفظ جان واجب است از آن طرف نجات جان انسانها نیز برای کسانی که توانایی دارند و شرایط برایشان فراهم است به نحو واجب کفایی تکلیف است و البته ناگفته نماند که این خدمات و تلاشها در پیشگاه پروردگار ثبت خواهد شد و از بهترین اعمال صالح محسوب می شود. (1) که در همین زمینه رسول خدا صلی الله علیه و اله در روایتی در اهمیت خدمت به مریض فرمودند: ... . کسی که در برطرف کردن نیازهای مریضی تلاش کند، خواه آن نیاز برآورده شود یا نه، همه گناهانش آمرزیده می شود مانند روزی که از مادر متولد شده است. (وسائل الشیعة، ج2، ص: 428)؛ بنابر این هم واجب است و هم أجر بالایی دارد.
2- شخص بیمار با بیماریاش مأجور است و پرستار با پرستاری اش؛ لکن این دو گروه لازم است در ارتباط با یکدیگر، مسائل شرعی را نیز رعایت نمایند. یکی از این مسائل حوزه نگاه و پوشش است؛ اگر بیمار بخواهد به پزشک یا پرستار غیر همجنس خودش مراجعه کند مثل اینکه خانم بخواهد به پزشک یا پرستار مرد مراجعه کند، چنانچه مداوا یا معاینه مستلزم لمس بدن یا نگاه به قسمتهای غیر مجاز (نگاه به غیر گردی صورت و دستها تا مچ باشد) باشد، مراجعه کردن حرام است؛ هر چند پزشک یا پرستار غیر همجنس به نظر اکثر فقهاء تخصص و مهارت بیشتری داشته باشد. بنابراین بیمار نمیتواند برای سونوگرافی یا تزریقات به پزشک یا پرستار غیر همجنس خود مراجعه کند؛ البته در صورتی که ضرورت و اضطراری در میان باشد مثل اینکه همجنس نتواند بیماری را درمان کند، در این صورت به مقدار ضرورت جایز است و در این مواقع لازم است که طبیب به تکلیف شرعی خودش عمل کرده و در نگاه و لمس به ضرورت ها اکتفاء کند. (2)
در پایان عرض می کنیم در آستان ملکوتی امام علی بن موسی الرضا علیه السلام در برخی از مسیرها در اماکن متبرکه میز خدمت پاسخگویی با حضور کارشناس آقا و خانم قرار داده شده است که زائرین می توانند سوالات دینی خویش را بپرسند.
خداوند عیدی همه ما تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام قرار دهد و با ظهور حضرت گشایش به همه امورات و رفع این بیماری انشالله به ذکر صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (سایت لیدر، استفتائات جدید مربوط به کرونا ویروس، س 4)
(2) (آیت الله سیستانی: در صورتی که درمان اضطرار داشته باشد و پزشک غیر همجنس تخصص و مهارت بیشتر داشته باشد؛ اشکالی ندارد. اما در مورد عورتین در صورتی که پزشک تقید به رعایت مسائل لمس و نظر ندارد، مراجعه به پزشک غیر همجنس جایز نیست.) (رساله مراجع، م 2433 و م 2441 ؛ عروه الوثقی، کتاب النکاح م 35 ؛ تحریر الوسیله کتاب نکاح م 22 ؛ استفتائات حضرت امام، ج 3 ص: 270 س: 48 و 49 ؛ اجوبه الاستفتائات، سوالات آموزش پزشکی ؛ منهاج الصالحین، ج3 م 20 و 21 و 22 ؛ استفتائات سیستانی، س 230 و 231 ؛ مکارم، استفتائات سایت، پزشکی، مسائل مربوط به معاینه، نگاه و استفتائات ازدواج، احکام حجاب، احکام موازین ارتباط با نامحرم ؛ استفتائات مکارم ج1 س 1572 ؛ استفتائات بهجت، ج4 ص: 200 س 5311 و 5312 ؛ فاضل، جامع المسائل، ج1 س 2088 ؛ هدایه العباد، کتاب النکاح، ج2 م 22 ؛ تبریزی، مسائل المنتخبه م 1027 و 1028)