سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام درباره حقیقت نماز می فرمایند:
أَنَّهَا إِقْرَارٌ بِالرُّبُوبِیَّةِ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ خَلْعُ الْأَنْدَادِ ... .
نماز اقرار به ربوبیت خدا و نفی هر گونه شریک برای اوست. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج1 ؛ ص214)
برخی از مکلفین در بعضی از مواقع مثل پرستاران و کادر درمانی که در زمان کنونی در خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا هستند، در موقعیتی قرار می گیرند که نمی توانند تمام شرایط نماز را رعایت کنند، سوالی که پیش می آید این است که وظیفه این افراد نسبت به نماز چیست؟
برای جواب این سوال به چند نکته باید توجه کرد:
نکته اول: نماز از مهمترین واجبات دینی است و در هیچ حالتی از انسان عاقل و بالغ ساقط نمی شود. حال اگر کسی عمدا نماز نخواند یا کوتاهی کند تا قضا شود گناه کبیره انجام داده و باید فورا توبه کرده و همچنین در انجام قضای آن کوتاهی ننماید. (عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء)
نکته دوم: در صورتی که تمام شرایط نماز را نمی توان رعایت کرد، مکلف هر مقدار از شرایط را که می تواند باید رعایت کند و نماز را بخواند.
نکته سوم: در مورد وضو و تیمم اگر امکان انجام آن در تمام وقت نماز وجود ندارد، اگر در داخل وقت، نماز را بدون وضو و تیمم بخواند و بعدا قضای آن را بجا آورد طبق فتوای همه فقها صحیح است؛ البته طبق فتوای تعدادی از مراجع از جمله حضرت امام خمینی فقط قضای آن را بجا آورد کافی است. (حضرت امام، سیستانی، زنجانی، نوری، وحید، بهجت: احتیاط مستحب نماز را در وقت بخواند. رهبری، مکارم، صافی، فاضل: احتیاط واجب نماز را در وقت بخواند.) (رساله مراجع، م 686 ؛ عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء، م 7 ؛ تحریر الوسیله، کتاب الصلاه، القول فی صلاه القضاء، م 3 ؛ اجوبه الاستفتائات، س 339 ؛ توضیح المسائل جامع، م 832 ؛ منهاج الصالحین، ج1 م 362)
خداوند متعال همه ما را جزء نمازگزاران واقعی نماز قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.