سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
برخی از دو روایت که در مورد قم است ،ترجمه و برداشت اشتباه کرده اند و گفته اند: نباید بیماری و بلایی برای اهل قم رخ دهد، چون ائمه گفته اند در مواقع بلاها و بیماریها به قم پناه بیاورید(إِنَ الْبَلَایَا مَدْفُوعَةٌ عَنْ قُمَّ وَ أَهْلِهِ) و(إِذَا عَمَّتِ الْبُلْدَانَ الْفِتَنُ فَعَلَیْکُمْ بِقُمَّ ((بحار؛ ج57؛ ص214و213)
در جواب باید گفت:
اولا: منظور از بلا در عربی یعنی آزمایش و امتحان ، نه بیماری و در فرهنگ لغت آمده : «بلا الرجل» یعنی «آن مرد را آزمایش و امتحان کرد» (فرهنگ ابجدی/ص191) و در قرآن در مورئد حضرت ابراهیم آمده که: («إِنَّ هذا لَهُوَ الْبَلاءُ الْمُبِینُ/ بدرستیکه این امتحان بزرگی است». (صافات/106) یا آمده: «وَ لِیُبْلِیَ الْمُؤْمِنِینَ مِنْهُ بَلاءً حَسَناً/ و برای اینکه مومنین را به آزمایش نیکویی امتحان نماید». (انفال/17)
در زبان عربی، بیماری عمدتا با دو واژه «مرض» و «ضرّاء» آمده است. کما اینکه در قرآن از قول حضرت ابراهیم علیه السلام میفرماید:«وَ إِذا مَرِضْتُ فَهُوَ یَشْفِین/ هرگاه بیمار شوم او مرا بهبودی میبخشد». (شعراء/80)
بنابراین منظور دو روایت این میشودکه در آخرالزمان هنگام فتنه های عقیدتی به قم پناه ببرید: و ترجمه روایت چنین میشود: «از امام صادق علیه السلام نقل شده است که: هرگاه در سرزمینها فتنهها پدید آمد، به قم و نواحی آن پناه ببرید، بدرستیکه بلا از قم دفع شده است».
ثانیا: روایات فوق در صدد معیار قرار دادن علما و محدثین شهر مقدس قم در امور اعتقادی و فقهی و اخلاقی است. به همین خاطر، خداوند با وجود علمایی که به وظیفه خود عمل میکنند، بلاهای فکری و اعتقادی را از شیعیان برطرف میکند و بدیهی است که بیماری کرونا و امثال آن هیچ ارتباطی با فتنه ندارد و حتی نمیتوان از آن به عنوان بلاء نیز یاد کرد.
پس این دو روایت شامل سختیهای دنیوی، امثال بیماری و فقر و… نمیشود که اگر میشد دیگر در شهر قم نمیبایست شاهد هیچ نوع کمبود و تنگنای رفاهی میبودیم!
ثالثا: در برخی روایات اتفاقا مردم قم را دارای مشکلات و تنگناهای دنیوی معرفی میکند مثلا در روایتی امام هادی علیه السلام درباره مردم قم میفرماید:«یَجْرِی عَلَیْهِمُ الْغَمُّ وَ الْهَمُّ وَ الْأَحْزَانُ وَ الْمَکَارِهُ/ غم و گرفتاری و ناراحتی و ناخوشی بر آنها جاری میشود». (الاختصاص/ص101)
رابعا: اتفاقا طبق احادیث مومنین بیشترین بلا را میبینند .امام صادق علیه السلام فرمود: شدیدترین بلاها در بین آفریدگان، نخست به پیامبران و سپس به اوصیاء می رسد و آنگاه به مثل و شبیه ترین مردم به آنها. مومن به مقدار نیکی هایش آزموده می شود. هر که دینش درست و کارش نیک باشد، بلایش شدیدتر است، چرا که خدای عزوجل دنیا را مایه پاداش مومن قرار نداده و نه وسیله عذاب کافر. اما آن که دینش نادرست و کارش سست باشد، بلایش اندک است. بلا به انسان مومن پرهیزکار زودتر می رسد تا باران به سطح زمین.(اصول کافی، ج2 ،ص259(باب شدة ابلاء المومن حدیث29))
خامسا: بلاها و سختیهای زیادی را خود معصومین علیهم السلام دیده اند و جسم خود پیامبران نیز مریضی و سختی(سم وشمشیر و زخم ) دیده است
خداوند همه مومنین را از بلاهای آخرالزمانی حفظ فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد