سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها امام حسن مجتبی علیه السلام می فرمایند: شبهای جمعه مادرم فاطمه علیها السلام را می دیدم که تا صبح در محرابش مشغول رکوع و سجود و عبادت پروردگار است، و می شنیدم برای مؤمنین دعا می کند و در دعایش نام آنها را ذکر می کند؛ به مادرم گفتم: چرا برای خودتان دعا نمی کنید؟ آن حضرت در جواب من می فرمود: بُنَیَّ الْجَارَ ثُمَ الدَّارَ.
پسرم اول باید همسایه را دعا کرد و بعد خود را. (وسائل الشیعه، ج 7 ص: 113)
چند نکته در مورد صدقه:
1. یکی از مستحباتی که سفارش شده صدقه مستحبی و کمک مالی به دیگران است. (عروه الوثقی کتاب الحج اداب سفر) و در مصرف صدقه مستحبی فقیر بودن یا سید نبودن شرط نیست بلکه می توان صدقه مستحبی را به فقیر یا ثروتمند یا سادات با حفظ احترام پرداخت کرد. اما سعی شود صدقات را به فقرایی که متدین و عفیف هستند پرداخت شود. (اجوبه س1822 ؛ منهاج ج 2 م 1607)
3. یکی از مسائلی که این روزها مورد توجه است مساله سیل های اخیری است که در کشور رخ داده و برخی از مردم کشورمان را گرفتار کرده بسیار پسندیده است که تا حد توان به کمک این عزیزان بشتابیم و از هیچ کمکی (چه نقدی و چه غیر نقدی) دریغ نکنیم. در همین زمینه سوالاتی مطرح است که به برخی از آنها می پردازیم:
سوال اول اینکه اگر بر کسی خمس واجب باشد آیا می تواند از محل خمس به سیل زدگان کمک کند؟
در پاسخ عرض می شود که برای هزینه کردن خمس یا بخشی از آن برای سیل زدگان لازم است از دفتر مرجع تقلید اجازه گرفته شود و برخی از مراجع از جمله آیت الله مکارم و آیت الله صافی و آیت الله نوری همدانی بخشی از آن را برای پرداخت به سیل زدگان اجازه می دهند.
سوال دوم اینکه آیا می توان رد مظالم را به سیل زدگان پرداخت کرد؟
به نظر اکثر مراجع اگر پرداختش با اجازه دفتر مرجع تقلید باشد و به دست فقیر شرعی شیعه برسد، مانعی ندارد.
خداوند توفیق انفاق در راهش را به ما عطا فرماید به برکت صلوات بر محمدوآل محمد.