یَا أیُّهَاالنَّبِیُّ قُل لِأزوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ المُؤمِنِینَ یُدنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِکَ أدنَی أن یُعرَفنَ فَلَا یُؤذَینَ.
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید: ای پیامبر به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنه بگو پوشش سر خود را بلند گیرند (تا تمام بدنشان را بپوشاند). این برای آن است که (به عفت) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند.
یکی از دغدقه های اهل بیت حضرت سید الشهداء علیه السلام و اسراء در اوج مصیبتی که به آنها وارد شده بود، رعایت حجاب و پوشش بود. به همین مناسبت چند نکتهای درباره پوشش بانوان عرض می شود:
1.رعایت حجاب و پوشش در برابر نامحرم واجب است و تفاوتی میان فامیل یا غیر فامیل یا نزد پزشک نیست و همچنین تفاوتی میان مکان های زیارتی و مجالس عروسی یا عزاداری نمی باشد.
2.بر زن واجب است موی سر و بدن و پا و زیر چانه خود را از مرد نامحرم بپوشاند، آنچه که از پوشش بانوان در مقابل نامحرم استثنا شده گردی صورت و دست ها تا مچ است نپوشاندن دست و صورت در صورتی جایز است که زینت و آرایش نداشته و مفسدهای نداشته باشد مثلا خودش یا دیگران بهگناه نیفتند. (مشهور مخالف :مکارم و شبیری نسبت به پسرنابالغ)
3.خانمها باید تمام بدن خود را حتی سر و موهایشان را درحال نماز بپوشانند ولی پوشاندن گردی صورت (به مقداری که در وضو شسته میشود) و دست ها و پاها تا مچ لازم نیست و همچنین برای آن که یقین کنند مقدار واجب را پوشاندهاند، باید مقداری از اطراف صورت و قدری پایین تر از مچ را هم بپوشانند، پوشاندن پا اعم از پشت و روی پا در حال نماز بر بانوان واجب نیست (هر چند بعضی از فقهاء عظام پوشش کف پا را بنابر احتیاط مستحب متذکر شده اند) البته اگر در حال نماز نامحرم حضور دارد از جهت رعایت پوشش در مقابل نامحرم واجب است پوشانده شود.
4.یکی از شرائط لباس و بدن نماز گزار این است که پاک باشد و چند مورد است که اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد برای نماز او اشکال ندارد: 1.بواسطه زخم،جراحت یاد ملی که در بدن اوست لباسیابدنش به خون آلوده شودبهشرطیکهآبکشیدن بدن یا لباس یا تعویض لباس سخت بوده و مشقت داشته باشد.(یا برای خصوص او سخت باشد: امام، سیستانی، فاضل، مکارم، بهجت، نوری)
2. بدن یا لباس او به مقدار کمتر از یک بند انگشت به خون زخم بدن شخص مسلمان و یا حیوان حلال گوشت آلوده باشد. (جهت اطلاع: به شرط اینکه خون سه گانه زنان نباشد-مشهور: خون کافر و حیوان حرام گوشت نباشد.)
3- هنگامی که ناچار باشد با بدن یا لباس نجس نماز بخواند.
4- اینکه لباسهای کوچک او (که نمی شود با آنها عورت را پوشانید) مانند جوراب، عرق چین یا انگشتر نجس باشد. (رساله مراجع مساله 848-849-855-861)
خداوند متعال همه ما را جزء نماز گزاران واقعی نماز قرار دهد بهبرکت صلوات بر محمد و آل محمد.