سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن دراهمیت آشتی می فرماید: واصلحوا ذات بینکم... ان کنتم مؤمنین؛...(آیه 1انفال) و میان برادرانی را که با هم ستیزه دارند آشتی دهید ... اگر ایمان دارید. »
-حضرت علی علیه السلام خطاب به فرزندان بزرگوارش می نویسد: «من از جد شما پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم شنیدم که می فرمود: اصلاح دادن بین مردم از نماز و روزه یکسال برتر است.( نهجالبلاغه؛ نامه 47) علت این همه تأکید این است که عظمت و توانایی و قدرت و سربلندی ملت جز در سایه تفاهم و تعاون ممکن نیست اگر مشاجره ها و اختلافات اصلاح نشود، ریشه عداوت تدریجاً در دلها نفوذ می کند و ملتی را به جمعیتی پراکنده تبدیل می سازد که در مقابل هر حادثه ای ضعیف می گردد و مسائل اصولی اسلام به خطر خواهد افتاد
با اینکه دروغ گفتن یکی از گناهان کبیره است و دروغگو مورد نکوهش واقع شده است اما به خاطر اهمیت اصلاح بین مردم، اگر کسی بتواند به این وسیله بین دو نفر که با یکدیگر نزاع دارند صفا و صمیمیت ایجاد کند دروغ گفتن برایش جایز است.( ترجمه میزان الحکمة، ج 10، ص 3088.)
- یکى از یاران امام صادق (علیه السلام) به نام ابو حنیفه سابق الحج مى گوید نزاعى در میان من و دامادم درباره میراثى واقع شده بود. مفضّل از آن جا که مى گذشت، کمى ایستاد سپس گفت: هر دو به منزل من بیایید، ما آنجا رفتیم و با چهارصد درهم، اختلاف میان ما را حل کرد، سپس گفت بدانید این از مال من نبود بلکه از مال امام صادق (علیه السلام) بود که دستور فرموده هرگاه اختلافى در میان شیعیان واقع شود از مال آن حضرت برگیرم، و آنها را صلح دهم(کافى، ج 2، ص 209)
- امام صادق علیه السلام به ابن عمار فرمود: «از من به فلان شخص چنین و چنان بگو. ابن عمار عرض کرد: هرگاه غیر از آنچه فرمودید سخنی دیگر از زبان شما به جهت اصلاح بگویم رواست؟ فرمود: بلی، مصلح دروغگو نمیباشد، امثال این سخن ها صلح است نه کذب».( کافی، ج2، ص 210)
مراد این است که اگر کسی به جهت اصلاح میان مردم سخن غیر واقعی بگوید که اصلاح شود، این را دروغ نمیگویند و ضرر ندارد. اعتنای پروردگار عالم به اصلاح حال مردم تا آن حد است که دروغ را که از معاصی عظیمه است در این خصوص تجویز فرموده و آن را افضل صدقات قرار داده است و قواعد قانونی چند به جهت حصول الفت مقرر کرده است.
خداوند ما را جزء مصلحین واقعی قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد