سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. خداوند متعال در قران مجید می فرماید: لَقَدْ أَرْسَلْنا رُسُلَنا بِالْبَیِّناتِ وَ أَنْزَلْنا مَعَهُمُ الْکِتابَ وَ الْمیزانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ.
ما رسولان خود را با دلایل روشن فرستادیم، و با آنها کتاب ( آسمانی ) و میزان ( شناسایی حقّ از باطل و قوانین عادلانه ) نازل کردیم تا مردم قیام به عدالت کنند.
چند نکته کوتاه درباره احکام حق الناس:
1-تضییع حقوق مردم از گناهان است و تنها با توبه برطرف نمی شود بلکه باید بعد از توبه حق مردم را نیز ادا کند.
2-برای پرداخت مال اگر انسان به طلبکار دسترسی دارد باید به خود وی بدهد و اگر فرد فوت کرده میبایست به ورثهاش بپردازد.
3-اگر طلبکار معلوم نیست باید برای پیداکردن او جستجو نماید و چنانچه مایوس از پیدا کردن طلبکار باشد (بنابر فتوا یا احتیاط) باید با اجازه مرجع تقلید مقدار بدهی را به فقیر بدهد.
4- در پرداخت دین گفتن جزئیات لازم نیست همین که بدهی را به عنوان ادای دین پرداخت نماید کافی است بنابراین اگر ذکر علت بدهی باعث آبروریزی شود یا مانع شرعی دیگری باشد لازم نیست آن علت را بگوید بلکه میشود به صورت ناشناس هر چند با واسطه انرا به طلبکار بعنوان اداء دین برگرداند مثلا مقدار بدهی را به کسی بدهد و بگوید به طلبکار بدون ذکر نام پرداخت کند. چند مثال: پولی که اشتباها و اضافی به افراد داده میشود و بعدا متوجه می شود، ضرر مالی یا بدنی که موجب دیه شده و جبران نکرده، صحنه سازی و استفاده دروغین از انواع بیمه، کم فروشی (جامع المسائل ج2 س1075 )
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.