مضاربه

حدیث با موضوع کسب حلال

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن تبریک دهه کرامت در حدیثی گهربار از ولی نعمتمان حضرت رضا علیه السلام در باب ثواب تلاش و کوشش نان آور خانه، برای فراهم کردن اسباب آسایش خانواده اینطور نقل شده که حضرت فرموده اند: : إِنَّ الَّذِی یَطْلُبُ مِنْ فَضْلٍ یَکُفُّ بِهِ عِیَالَهُ أَعْظَمُ أَجْراً مِنَ الْمُجَاهِدِ فِی سَبِیلِ اللَّه.

کسی که (با کار و تلاش) دنبال روزی می رود تا آبروی خود و خانواده اش را حفظ کند، پاداشی بزرگ تر از مجاهدان راه خدا دارد. (‏تحف العقول ؛ النص ؛ ص445)

(‏تحف العقول ؛ النص ؛ ص445)
امام رضا (ع)
توضیحات

چند نکته درباره مضاربه:
1. دین مقدس اسلام همانگونه که به عبادات و مسائل آن عنایت و توجه دارد به اقتصاد و معاش عباد نیز عنایت و توجه دارد، یکی از قراردادهای شرعی مضاربه است و هدف از مضاربه رونق بخشیدن به اقتصاد و به جریان انداختن ثروتها، رونق کسب و کار و جلوگیری از رکود در بازار مسلمین است.
یکی از قراردادهای شرعی
2. مضاربه عبارت است از قراردادی که شخصی پول را به دیگری بدهد تا با آن برای صاحب پول، تجارت و خرید و فروش صورت بگیرد و سود حاصله بین هر دو به نسبتی که یکدیگر توافق می کنند تقسیم گردد.
3. با پول مضاربه فقط باید خرید و فروش صورت بگیرد؛ مثلا ماشین یا خانه خرید و فروش کند. اما با پول مضاربه نمی تواند خانه بسازد و یا تولیدی راه بیندازد. (مشهور. مخالف: مکارم)
4. تقسیم سود باید به صورت درصدی باشد مثلا قرار بگذارند نصف سود مال سرمایه گذار و نصف دیگر مال کسی که کار می کند، باشد. (مشهور. مخالف= مکارم، فاضل: اگر مقدار معینی سود برای یک طرف معامله قرار دهند، صحیح است ولی باید اطمینان داشته باشند مقدار سودی که حاصل می شود از مقدار سود معین بیشتر باشد.)
5. کسی که سرمایه را می گیرد در حکم امین و امانت دار مالک است، لذا اگر در حفظ امانت تلاش خود را نماید چنانچه به مال خسارت وارد شود خسارت بر عهده صاحبِ مال است، مگر اینکه در موقع بستن قرارداد شرط بگذارند که اگر اصل سرمایه از بین رفت یا خسارت دید، عامل و همان کسی که با پول کار می کند از اموال خودش جبران نماید. ( تحریر کتاب مضاربه، رساله مراجع ج2ص300؛ اجوبه س1933، منهاج الصالحین ج2 م 631 ، سایت مکارم احکام مضاربه،فاضل توضیح المسائل م2423)
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code