سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
تبریک ایام
معنای کلمه «فِطر» در لغت، به معنای روزه نبودن است که از ریشه فَطر به معنای شکافتن، گرفته شده و «افطار» و «عید فطر» نیز از همین ریشه است؛ زیرا روزهدار دهانش را در وقت مغرب و روز عید فطر بر خوردنیها و آشامیدنیها باز میکند. (العین و لسان العرب، ذیل واژه «فطر)
1. عید فطر، جشن تولد فطرت : فطرتی که از غبارها و زنگارها پاک شده و اکنون در زیباترین شکل خود خودنمایی می کند. فطرت توحیدی ما را، یادمان می آورد
2. عید پاداش: پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) :چون روز اول ماه شوال شود، منادی ندا میدهد: ای مؤمنان! صبحگاهان به سوی جایزههایتان بشتابید. (کافی، ج۷، ص۶۵۰)
3. عید مغفرت و آمرزش: پیامبر ( صلی الله علیه و آله و سلم ) :فرشتگان در روز عید، سر کوچهها و گذرها میایستند و میگویند: «بشتابید به سوی پروردگار کریم که عطای بسیار میدهد و گناهان بزرگ را میآمرزد. (مستدرک ، ج۶، ص۱۵۴)
یکی از یاران امام علی ( علیه السلام ) در عید فطری سفره ساده غذای امام را دید و گفت: یا امیرالمؤمنین! شما روز عید که مردم بهترین غذا میخورند چنین غذای کم ارزشی می خورید؟ فرمود: امروز، روز عید است، اما برای کسانی که مورد مغفرت الهی قرار گرفته باشند؛ و فرمودند: این، عیدِ کسی است که خداوند، روزه او را پذیرفته و عبادتش را قبول کرده است و هر روزی که در آن، خدا معصیت نشود، آن روز عید است. (نهج البلاغه، حکمت ۴۲۸)
4. شبیه روز قیامت : امیرمؤمنان ( علیه السلام ) در روز عید فطر در خطبه ای فرمودند:
ای مردم! امروزِ شما، روزی است که در آن به نیکوکاران پاداش داده می شود و بدکاران در آن زیان می کنند. امروز، شبیه ترین روزها به قیامت شماست. با بیرون آمدن از خانه هایتان به مصلا، از بیرون آمدن از گورها و رفتن به پیشگاه خداوند یاد کنید، و از توقف و ایستادن در محل نماز، وقوف خود در برابر خدا را به یاد آورید، و از بازگشت به خانه هایتان، بازگشت خود را به جهنم و بهشت فرا یاد آرید. (روضة الواعظین، ص 564)
5. عید منتظران: امام باقر ( علیه السلام ) فرمود: هیچ عید فطر و قربان نیست که با آمدن آن غم آل محمد (صلی الله علیه و آله و سلم ) تجدید می شود زیرا آنان حق خود را در دست دیگران می بینند و از اینکه افراد غیر شایسته بر جایگاه رهبری امت قرار دارد و امام راستین هنوز ظهور نکرده است که حکومت عادلانه و سایه پر از عدل و داد خود را بر مردم بگستراند، غمگین و ناراحتند.( تهذیب الاحکام، ج 3، ص 289) به همین جهت یکی از اعمال عید فطر، دعای ندبه است
خداوند با قبولی عبادات ما، این عید را برما مبارک گرداند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد