سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض تسلیت ایام شهادت معصومین علیهم السلام خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید: یُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَ یَخافُونَ یَوْماً کانَ شَرُّهُ مُسْتَطِیراً.
ابرار و نیکان به نذر خود وفا مى کنند و از روزى که عذابش گسترده است مى ترسند.
نذر نوعی دعا و درخواست از خداوند متعال و نوعی توسل بوسیله انجام امور خیر به درگاه الهی به حساب میآید و میتواند باعث تغییر قضای الهی شود مثل صدقه و صله رحم که در دفع و رفع بلا موثرند. در نذر انسان متعهد می شود که برای کسب خشنودی و رضای الهی کار خوبی را انجام دهد.
اما چند نکته در مورد احکام نذر:
1.نذر شرعی آن است که برای خدای متعال کاری را که انجامش شرعا و یا عرفا بهتر است با خواندن صیغه نذر شرعی بر خود لازم نماید ، مثلا به این صورت بگوید برای خدا بر من است که اگر حاجتم را گرفتم، برای امام رضاعلیه السلام مجلس روضه برگزار کنم ، البته برای گرفتن حاجت نیازی به خواندن صیغه نذر نیست.
2.کسی که نذر را فقط از دل گذرانده و به زبان نگفته یا (به نظر مشهور مراجع) صیغه نذر شرعی را نخوانده چیزی بر وی واجب نیست .(مخالف ایت الله مکارم: اگر فقط بگوید نذر کردم و مدنظرش انجام کار برای خدا باشد بنابر احتیاط واجب باید به نذر عمل کند (پیک احکام 16)).
3. اگر زمان عمل به نذر معین و مشخص باشد و در همان زمان توانایی عمل به نذر را نداشته باشد دیگر وظیفه ای ندارد، ولی اگر با داشتن توانایی عمدا به نذرش عمل نکند کفاره دارد.(صرفا جهت اطلاع: کفاره افطار روزه ماه رمضان: امام خمینی، فاضل، مکارم، گلپایگانی، صافی، نوری،زنجانی، رساله مراجع مساله2654، کفاره قسم مخیر بین اطعام 10 فقیر یا پوشاندن آنها و اگر نتوانست 3 روز، روزه است- خوئی، سیستانی، رهبری، تبریزی، وحید، بهجت، رساله مراجع مساله 2654، سیستانی منهاج ج3م740، خوئی وحید تبریزی منهاج ج3م1564)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.