اگر کسی بدن انسان مردهیی را که سرد شده ولی هنوز غسل داده نشده است، لمس کند یا جایی از دست و پا و صورت و سایر بدن خود را به هر جای بدن او برساند باید برای نماز و امثال آن غسل کند. این را «غسل مس میت» مینامند.
توجه
دست زدن به عضوی که از بدن مرده جدا شده، پس از سرد شدن و پیش از غسل دادن، در حکم دست زدن به بدن مرده است.
دست زدن به عضوی که از بدن شخص زنده جدا شده است، غسل ندارد.
شایسته است که شخص مسلمان را در حال احتضار به پشت و به سمت قبله بخوابانند، به طوری که کف پای او به جانب قبله باشد. بسیاری از فقها این عمل را بر خود محتضر در صورتی که قادر باشد و بردیگران واجب دانستهاند و احتیاط در انجام آن ترک نشود.
1.غسل.
2.حنوط.
3.کفن.
4.نماز.
5.دفن.
توجه
در بینش اسلامی، مردهی مسلمان نیز مانند زندهی او دارای احترام است. تکریم مردهی مسلمان در قالب اعمالی (از قبیل غسل و کفن و دفن و مانند آن) است که در شرع مقدس اسلام واجب شده است و همهی مکلفین نسبت به آن مکلف و مخاطباند.
غسل و کفن و نماز و دفن مسلمان از واجبات کفایی است یعنی بر هر مکلفی واجب است، ولی اگر بعضی آن را انجام دادند از دیگران ساقط میشود، و اگر هیچ کس به این وظیفه عمل نکند همه معصیت کردهاند.
اگر کسی بداند که غسل یا کفن یا نماز یا دفن میت را باطل انجام دادهاند باید دوباره آن را به جا آورد، ولی اگر گمان دارد که باطل بوده یا شک دارد که درست بوده یا باطل، لازم نیست اقدام نماید.
برای غسل وکفن و نماز و دفن میت، باید از ولی او اجازه بگیرند. ولیّ میت عبارت است از پدر و مادر و فرزندان و به همین ترتیب، بقیهی طبقات وارثان. در میت زن، شوهر او از دیگران مقدم است.
آیا با دست زدن به عضوی که از بدن انسان مرده جدا شده، غسل مس میت واجب میشود؟
آیا مس کردن استخوانی که همراه با گوشت است و از بدن انسان زنده جدا شده موجب غسل مس میت میشود؟
مواردی که مس بدن انسان مرده سبب غسل نمیباشد را ذکر نمایید؟
آیا شخص مسلمان را باید هنگام احتضار رو به قبله خواباند؟
واجبات پس از مرگ کدامند؟
غسل دادن میت، واجب عینی است یا کفایی؟