<![if !supportLists]>§ <![endif]>تا انسان میتواند ایستاده نماز بخواند، نباید بنشیند، حتی با تکیه به دیوار تخت یا عصا و ... ولی اگر به هیچ صورت نتواند بایستد، باید رو به قبله بنشیند و نشسته نماز بخواند.
<![if !supportLists]>§ <![endif]>تا انسان میتواند بنشیند، نباید خوابیده نماز بخواند و اگر نتواند راست بنشیند باید هر طور كه میتواند، بنشیند و اگر به هیچ صورت نمیتواند بنشیند، باید به پهلوی راست بخوابد طوری كه جلوی بدنش رو به قبله باشد و تا وقتی كه ممكن است به پهلوی راست بخوابد بنابر احتیاط لازم، نباید به پهلوی چپ بخوابد و اگر این دو ممكن نباشد، باید به پشت بخوابد طوری كه كف پاهای او رو به قبله باشد.[<![if !supportFootnotes]>[88]<![endif]>](#_ftn88)
**نکته:** كسی كه طبق وظیفهاش نشسته نماز میخواند، اگر بعد از خواندن حمد و سوره بتواند بایستد و ركوع را ایستاده به جا آورد، باید بایستد و از حال ایستاده به ركوع رود و اگر نتواند باید ركوع را هم نشسته به جا آورد. و اصلا به طور کل هر مقدار که می تواند و برایش ضرر ندارد باید قیام را رعایت کند.[<![if !supportFootnotes]>[89]<![endif]>](#_ftn89)
س: بیماری که ایستاده نماز می خواند و ناگاه در بین نماز احساس سرگیجه و عجز می کند، آیا می تواند بقیه ی نماز را به حالت نشسته یا خوابیده بخواند؟
ج. اگر معذور باشد مانع ندارد؛ ولی اگر وقت دارد و می تواند نماز ایستاده بخواند در آن وقت بخواند.