شیئی که با آن زخم و شکسته را می بندند و دوایی که روی زخم و مانند آن می گذارند جبیره نام دارد(حضرت امام، امام خامنه ای، ایه الله مکارم، ایه الله سیستانی)
زخم جراحت، دمل، شکستگی:
جبیره یا روی آن باز است یا بسته،
جبیره یا در اعضای شستن در وضو است یا در مواضع مسح است.
جبیره بعض عضو را گرفته یا تمام عضوء را یا تمام اعضاء را.
می توان روی آن را شست یا مسح کرد یا نمی توان.
که هر کدام احکام آن مفصل است و نظر مراجع متفاوت است که باید مراجعه شود.
مثلا اگر شخصی دستش شکسته است و داخل گچ است و باز کردن هم ممکن نیست به نظر بسیاری از مراجع مکلف باید وضو یا غسل جبیره انجام دهد. به این صورت که قسمتهایی که مشکل ندارد عادی شسته شود و بر روی جبیره با دست خیس مسح بکشد. (اکثر مراجع)
اگر زخم نجس است و امکان تطهیر نیست، پارچه و مانند آن روی محل زخم قرار دهد و با دست مرطوب به نیت جبیره، پارچه را مسح نماید. (امام خامنه ای)
**نکته:** همانطور که در تصویر هم مشاهده می کنید به این صورت دست آسیب دیده وضو داده شد و برای شستن دست دیگر که سالم است به دلیل اینکه در وضو اصلا لازم نیست اعضای شستن دست کشیده شود بنابراین همین قدر که به نیت وضو از بالا به پایین، مثلا زیر شیر آب بگیرد و شسته شود کافی است.
س: آیا میتوان روی بخشی از بدن که شکسته شده و گچ گرفته شده و خودمان روی آن را با نایلونی بپوشانیم و مسح جبیره ای را روی آن بکشیم؟
اگرنیاز است (مثل آنکه جبیره نجس است) اشکالی ندارد در غیر این صورت جایز نیست مگر آنکه بعد از اضافه کردن عرفا جزءجبیره محسوب شود آیات عظام: امام، مکارم، سیستانی)
اگر امکان دارد باید نایلون باز شود و مسح روی گچ انجام شود یعنی تا آنجا که می شود لازم است جبیره را کم کرد و روی آن را مسح کرد و الا اشکال ندارد. (امام خامنه ای)
س: اگر شخصی جبیره بیشتر اعضای وضویش را در بر گرفته باشد تکلیف چیست؟
بنابر احتیاط باید جمع کنید بین عمل جبیره و تیمم،اگرچه بعید نیست تیمم کفایت کند. (امام خامنه ای)
بنابر احتیاط هم وضوی جبیره بگیرد و هم تیمم نماید. (آیات عظام مکارم، سیستانی)