جمهوری اسلامی مقتدر و مظلوم است، همانگونه که حکومت امیرالمؤمنین علیه السلام مقتدرترین و مظلومترین حکومت تاریخ بود. جمهوری اسلامی بهنوعی نسخه کوچکشده حکومت علوی است و مسیری که طی میکند، تداومیافته مسیر مولای متقیان است. رأفت جمهوری اسلامی ایران تنها بُعد بیرونی ندارد و شامل داخل نیز میشود. در ادامه نمونههایی از برخورد رئوفانۀ اسلامی تشریح خواهد شد.
برخوردی که نظام جمهوری اسلامی با سران فتنۀ ۸۸ کرد؛ برخورد با منافقانی که از سازمان مجاهدین خلق جدا شدند و از گذشتهشان توبه کردند و برخورد با برخی از اعضای گروهکهای تروریستی، مانند زنی که در حادثۀ اخیرِ زاهدان و شهادت پاسداران نقش داشت؛ گوشهای از این برخورد رئوفانه است. گذشت و رأفت جمهوری ناشی از اسلامی بودن آن است. در هیچ نقطه از دنیا مشابه این رفتار وجود ندارد.
نظام اسلامی بهمناسبت اعیاد مختلف ملی و مذهبی، تعداد کثیری از محکومین سیاسی و غیرسیاسی را مورد عفو و بخشش قرار میدهد. در جریان فتنه 88 نیز بر همگان مبرهن است که حکم افرادی که علناً به مبارزه و آشوب علیه کشور اقدام کنند چیست، اما برخورد کریمانه نظام و مصلحتاندیشی درباره آن، باعث شده تا از محاکمه سران فتنه فعلاً خودداری شود. این خودداری بهمعنای فراموش کردن جرم آنها نبوده و تنها بنابهمصلحت، به زمان دیگری موکول شده است.
میتوان برای بررسی رأفت جمهوری اسلامی در قبال حوادث سال 88، این کشور را با سایر کشورهای دنیا مقایسه نمود.
برای مثال در کشور ترکیه در سال 2016 یک کودتای نافرجام اتفاق افتاد. دولت وقت ترکیه پس از کودتا، ۳۰ استاندار (از ۸۱ استان در کل)، ۲۷۴۵ قاضی و دادستان (توأم با ضبط دارایی نقدی، خانه و املاک ایشان به نفع دولت، ۱۷۵۵ رییس و معاون رییس دانشگاه، ۴۹۲ نفر از کانون مذاهب، ۳۰۰ کارمند وزارت امور اجتماعی، ۲۷۵ کارمند دفتر ریاست جمهوری، ۲۵۴ کارمند وزارت ورزش و جوانان، ۱۸۴ کارمند وزارت اقتصاد، ۱۸۰ کارمند اطلاعاتی، ۲۱۷۰۰ معلم غیردولتی، ۱۵۲۰۰ معلم و کارمند وزارت فرهنگ، ۱۳۰۰ کارمند وزارت کار و ۹۰۰۰ کارمند وزارت داخله را اخراج کرد و تمامی آکادمیسینها را تا اطلاع ثانوی ممنوعالخروج اعلام نمود. دولت ترکیه تا تاریخ ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۶، بیش از ۱۸۰۰۰ نفر را دستگیر و زندانی کرده که از این تعداد ۷۵۰۰ نفر ارتشی و ۱۴۰ نفر قاضی دیوان عالی کشور هستند.در تاریخ ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۶ دولت حکم جلب و حبس ۴۲ روزنامهنگار معروف را صادر کرد. همچنین دولت ترکیه تا تاریخ ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۶ گذرنامه بیش از پنجاههزار نفر را باطل کرد تا نتوانند کشور را ترک کنند.1
جمهوری اسلامی به پیروی از مکتب امیرالمؤمنین علیه السلام که در جنگ جمل، یکی از سران فتنه را که در مقابل امام علیه السلام ایستاده بود، مورد عفو قرار دادند؛ تنها اقدامی که برای سران فتنه در نظر گرفت، حصر خانگی بود.
منافقانی که در سال 67 و قبلتر از آن در زندان توبه کردند، همه آزاد شدند. حتی در زمان اعدامهای سال 67، امام فرمودند: هرکدام از اینها بهصورت زبانی هم که توبه کردند، عفوشان کنید. هزاران نفر از منافقین تواب در سال ۶۷ عفو شدند. اینها بخشی از مصادیق رعایت تقوا در نظام جمهوری اسلامی است.
سردار رشید اسلام شهید حاج قاسم سلیمانی رحمه الله علیه نقل میکند:
«سالها بهدنبال یکی از اشرار بزرگ سیستانوبلوچستان بودیم. این شرور، هم در مسئلۀ قاچاقِ مواد مخدر فعالیت زیادی داشت و هم تعداد زیادی از پاسداران را به شهادت رسانده بود. بالاخره توانستیم با روشهای پیچیدۀ اطلاعاتی او را به منطقۀ خاصی برای مذاکره دعوت کنیم. پس از ورود او و همراهانش به آنجا، دستگیرشان کردیم و به زندان انداختیم. خیلی خوشحال بودیم. او کسی بود که میتوانست حکم قضاییاش مثلاً پنجاه بار اعدام باشد. در جلسهای که خدمت مقام معظم رهبری مدظله العالی رسیده بودیم، این مسئله را مطرح کردم و خبر دستگیری و شرح ماوقع را به ایشان گفتم و منتظر عکسالعمل مثبت و خوشحالی ایشان بودم. رهبر معظم انقلاب مدظله العالی بلافاصله فرمودند: «همین الان بگویید آزادش کنند!» من بدون چونوچرا زنگ زدم و دستور آزادی آن شرور را دادم. بلافاصله با تعجب بسیار زیاد پرسیدم: «آقا! چرا؟! من اصلاً متوجه نمیشوم که چرا باید این کار را میکردم؟ چرا دستور دادید آزادش کنیم؟» رهبری گفتند: «مگر نمیگویی دعوتش کردیم؟ دستور اسلام است که اگر از کسی دعوت میکنی و مهمان توست؛ حتی اگر قاتل پدرت هم باشد، حق نداری او را آزار دهی». من بعد از این جمله خُشکم زد و البته ایشان فرمودند: «حتماً دستگیرش کنید». چندی بعد ما هم در یک عملیات سختِ دیگر دستگیرش کردیم».2
دکتر سعید جلیلی که در حوادث فتنه 88 دبیر شورای عالی امنیت ملی بود، خاطرۀ دیگری را از برخورد اسلامی و ولایی مقام معظم رهبری مدظله العالی نقل میکنند که جالب توجه است. ایشان تعریف میکند:
«در حوادث عاشورا که در تهران اتفاق افتاد، افرادی دستگیر شدند؛ اما طبیعی است که در این دستگیریها ممکن است آدمهای بیگناه و گناهکار مخلوط باشند. بعد از چند روز که گذشت، پرسیدیم: «چه شد؟» گفتند: «تفکیک اینها سخت است و نمیدانیم چه کسانی بیگناه و چه کسانی گناهکار هستند؟ ۲۲ بهمن را هم در پیش داریم و اگر اینها را آزاد کنیم، ممکن است در ۲۲ بهمن همین آشوبها را به راه بیندازند.» با یک نگاه مدیریتِ بحران، با شکل غربی، باید اینها را نگه میداشتند تا ۲۲ بهمن بگذرد؛ اما نگاه ولیفقیهِ عادل متفاوت است. ایشان فرمودند: «اگر احتمال میدهید حتی یکی از اینها هم بیگناه است، هر ۱۰۰ نفر باید آزاد شوند». آقا فرمودند: «شما حق ندارید حتی یک بیگناه را نگه دارید». شاید کسی که کارشناس امنیتی باشد، بگوید: «نه»؛ اما نگاه دینی این است».3
اینها نمونههای روشنی از رعایت تقوا بهویژه در امور اجتماعی است. تقوا یکی از مهمترین جاذبههای جمهوری اسلامی در دنیایی است که سردمدارانش بهبدترین شیوه، اصول اولیه اخلاقی را زیر پا میگذارند.
منبع
1. روزنامه آلمانی زود دویچه تْسایتونگ (Süddeutsche Zeitung )، مورخ 28 ژانویه 2016.
2. منظومه جهاد از همین نویسنده، (بهنقل از شبکه اطلاعرسانی دانا، شناسه خبر: 37236).
3. منظومه جهاد، (بهنقل از بخشی از سخنرانی دکتر سعید جلیلی در جمع طلاب مدرسه معصومیه(س) قم، دیماه 1394، منتشر شده در خبرگزاری فارس).