سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. یکی از مستحباتی که بسیار سفارش شده است زیارت قبور معصومین علیهم السلام است لذا در روایتی ثواب زیارت قبر حضرت رضا علیه السلام را معادل هفتاد حج معرفی می کند. و علت تشویق مردم به زیارت، بخاطر ایجاد شوق در مردم است تا ارتباط خود را با روح مطهر حضرت رضا علیه السلام حفظ کنند تا در نتیجه در صراط مستقیم باقی بمانند.
در این فرصت کوتاه چند توصیه خدمت عزیزان مسافر عرض کنم:
1. یکی از اهداف زیارت همین معرفت افزایی و کسب معرفت و بینش دینی است و لذا عزیزان زائر در این فرصت می توانید نسبت به پرسیدن سوالات و چنانچه شبهه ای نسبت به مسائل دینی دارند در جهت برطرف کردن شبهات اقدام کنند و می توانند از مدرسه پریزاد مرکز پاسخگویی به سوالات دینی در کنار رواق دارالسیاده استفاده شود.
2. یکی از نمازهای واجب نماز قضا است و زیارت یکی از بهترین فرصتهایی که انسان می تواند نسبت به نمازهای قضا اقدام کند، ضمنا نمازهای قضایی که در وطن به صورت کامل فوت شده در سفر هم باید به صورت کامل قضا شود. عزیزان می توانند برای بهره مندی از خواندن نماز قضا به جماعت بعد از نماز ظهر و عصر، در شبستان نهاوندی در مسجد گوهرشاد حضور پیدا کنند.
3. زائرینی که نماز آنها شکسته است ودر رکعت دوم سلام می دهند جهت اینکه اتصال در صفوف نماز جماعت قطع نشود، همه مسافرین عزیز بلافاصله بعد از سلام دادن به نیت یک نماز واجب مثل نماز قضای خودتان یا یکی از اموات اقتدا کنند و حمد و سوره را قرائت کنند و اگر فرصت برای خواندن سوره نباشد حداقل حمد را بخوانند و خود را به رکوع برسانند.چنانچه مسافرین عزیز به این شکل عمل کنند، به نظر امام خامنه ای و تعداد زیادی از مراجع مشکلی در اتصال صفوف پیش نمی آید.(نظرات نسبت به اقتدای بدون فاصله به تفصیل: حضرت امام، ایت الله سیستانی، ایت الله شبیری: بنابر احتیاط واجب اتصال برقرار نمی شود. به نظر امام خامنه ای، ایات عظام خویی، تبریزی، مکارم، نوری، بهجت(وسیله النجاة).بدون فاصله اقتدا صورت گیرد، اتصال برقرار است. به نظر ایت الله صافی و ایت الله وحید:فرادا می شود )
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر هر چند برای صلوات فرستادن یا درخواست صلوات پرهیز شود تا مزاحمتی برای حضور قلب دیگر زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند سفر همه مسافرین را بی خطر گرداند به برکت صلوات بر محمد و ال محمد
سلام علیکم.بسم الله الرحمن الرحیم.یکی از سفارشات مهم دینی نسبت به کسب درآمد و مال هست که اثرش هم در معنویت انسان وهم در نسل انسان به تعبیر روایات ظاهر می شود.مطابق دستورات اسلامی برخی از کسب درآمدها مشروع و حلال نمی باشد که باید از آنها پرهیز شود و در این فرصت به برخی از آنها اشاره می شود:
1. کسب درامد از طریق خرید و فروش وسایل قمار مثل پاسور یا فروش مواد مخدر یا فروش فیلم های مبتذل و مستهجن و محتواهایی که انحراف اخلاقی یا اعتقادی جوانان را به همراه دارد.
2. استخدام شدن برای انجام کارهای حرام مثل اینکه کسی که استخدام شده است که گزارش های دروغ را برای صاحب کار آماده کند یا در کارخانه ای استخدام شده که کم فروشی یا غش در خرید و فروش از طریق نیرو انجام بگیرد یا پزشکی که اجرت گرفته است که سقط غیر مجاز جنین را انجام دهد و یا مزد می گیرد که رقاصی انجام دهد و آهنگ حرام پخش کند، و مانند اینها که کسب درامد از این راهها حرام است.
3. درامدهایی که از راه حرام بدست بیایید انسان مالک چنین درامدهای نمی شود و باید به صاحبان اصلی برگرداند و در صورت عدم دسترسی با اجازه دفتر مرجع تقلید به فقیرمتدین پرداخت شود.(رساله مراجع مساله 2064؛ 2070)(اکثر مراجع؛ رساله مراجع مساله 2055؛مسائلجدیدج1 ص71؛ منهاج الصالحین، المکاسب محرمه م8؛ مسائل منتخبه م647)
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم، ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.درآستانه شبهای قدر هستیم، شبی که ارزشش از هزار ماه بیشتر است، یکی از آدابی که در این شبها سفارش شده است و از مهمترین واجبات دینی می باشد توبه از گناه است چرا که گناه روی گناه به تعبیر پیامبر خدا دل را می میمیراند، و ممکن است منجر به انکار و استهزاء خدا و رسول شود که در این صورت دیگر غالبا امیدی به چنین فردی نیست. لذا کسی که گناهی مرتکب می شود باید فورا از گناه توبه کند و لذا به جهت اهمیت چند نکته در این زمینه یادآوری می شود:
حقیقت توبه پشیمانی از گناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد و گناهانی را که انجام داده مثل دروغ، تهمت، غیبت، بدحجابی، نگاه به نامحرم، موسیقی حرام، خرید و فروش و استعمال مواد مخدر، تصمیم بگیرد که ترک کند. لذا برای توبه کردن ذکر یا نماز یا آداب خاصی واجب نیست.و اگر کسی توبه کرده باز هم توبه کند و ناامیدی از رحمت خدا گناه کبیره است.
توبه کردن نسبت به برخی از گناهان علاوه بر تصمیم قلبی و پشیمانی از گذشته، جبران گذشته هم شرعا واجب است مثل کسی که گناهش ترک نماز یا روزه بوده باید به مرور نمازها و روزه ها قضا کند و اگر نتوانست قضا کند باید وصیت کند.همچنین اگر حق مالی مردم یا وجوهات شرعی واجب به عهده فرد باشد، در صورت توانایی باید طبق وظیفه شرعی آنها را ادا کند.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را میشنوند و سلام ما را پاسخ میدهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوندا برف و باران رحمتت را بر همه ما نازل بفرما به برکت صلوات
سلام علیکم.بسم الله الرحمن الرحیم.ضمن عرض تسلیت به مناسبت شهادت مولای متقیان .
یکی از چیزهایی که در توبه واقعی موثر است اداء حقوق مردم است و یکی از مصادیق حق الناس و حق مردم، حقوق غیر مالی است مثل اینکه انسان از یک مسلمانی پشت سرش بدگویی کند یا او را تحقیر و خوار کند یا اینکه او را با رفتار یا زبانش مورد اذیت و آزار قرار دهد یا اینکه او مورد تمسخر یا استهزا خودش قرار دهد یا اینکه به او تهمت و نسبت ناروا بدهد که نسبت به ادا این حقوق، یادآوری و توجه به چند نکته لازم است:
1. ابتدا بر شخصی که مرتکب این گناهان خانمان سوز و برهم زننده امنیت روانی افراد می شود، توبه واقعی از گناه می باشد یعنی از گذشته پشیمان و تصمیم واقعی بگیرد که این گناه را ترک کند.
2. به نظر تعداد زیادی از مراجع از جمله امام خامنه ای حلالیت طلبیدن از فردی است که این گناه را در حق او انجام داده ایم و نسبت جایی که فرد تهمتی زده علاوه بر حلالیت جبران اشتباه است یعنی به کسانی که اتهام را برای آنها نقل کرده ایم، واقعیت را بیان کنیم.
3. در جایی که حلالیت طلبیدن یا تصحیح اشتباه نسبت به تهمت امکان پذیر نیست یا با سختی بسیار زیاد غیر قابل تحمل همراه است یا حلالیت طلبیدن دچار زمینه ساز آسیبهای بدتر اجتماعی همراه است مثل اینکه ناراحتی و کدورتها میان دو طرف خیلی بیشتر می شود در این صورت گنهکار برای خودش و طرف مقابل طلب آمرزش کند و کارهای خیر انجام دهد.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند توفیق ادا حقوق مردم را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در آستانه مهمترین شب قدر هستیم، یکی از سفارشات مهم دینی در این شب دعا کردن است، و مهمترین ویژیگی دعا برنامه ارتباط با خداست که باید بطور دائم در زندگی باشد و طبق حدیث شریف امیرالمومنین" مبادا کسى که فعلا بلایى به او روى نیاورده و در عافیت زندگى مىکند ولى در آینده از آن در امان نیست، گمان کند که انسان گرفتار- هر چند گرفتاریش بزرگ باشد- بیشتر از او به دعا نیازمند است"
به جهت اهمیت در این فرصت به برخی از آداب دعا و استجابت دعا اشاره می کنم:
1. معنای دعا این است که شما با خدا حرف بزنید؛ خدا را در مقابل خود احساس کنید و حاضر و ناظر بدانید. دل غافل و بی توجه و سربههوا اگر دعا کند، خدای متعال دعایش را قبول نمیکند. لذا انسان به خدای متعال توجه کند و با همهی دل، از خدا بخواهد. هنگامی که قلب انسان رقیق میگردد و توجهی پیدا میشود، وقت دعاست.
2. به معانی دعاها توجه و تدبر کنیم دعاها دفترهای ارزشمند معرفت و نسخههای عشق و محبت است .
3. هیچ دعایی بیاستجابت نیست. البته استجابت به معنا این نیست که خواسته انسان حتماً برآورده خواهد شد - ممکن است برآورده بشود، ممکن است به علل و مصالح و موجباتی برآورده هم نشود - اما استجابت الهی هست. استجابت الهی، پاسخ و توجه و التفات خداست، «یا اللَّه»ِ شما بیگمان لبّیکی به دنبال خود دارد. و گاهی اوقات استجابت نورانیتّی است که در دل شما به وجود میآید و احساس میکند که دیگر غیر از آن، هیچ چیز نمیخواهد.
4. دعا و خواستهی خود را زیاد ندانید. یعنی هرچه مایل هستید و میخواهید، از خدا طلب کنید. نگویید «این زیاد است. کمتر بخواهم تا بشود.» ما از استکثار دعا منع شدهایم.
5. دعا درچارچوب قوانین طبیعی مستجاب میشود و خواسته شما برآورده میگردد. این قدرت خداست که قوانین را جور میآورد، کنار هم میگذارد و مقصود شما برآورده میشود. البته آنجایی که دعای شما با یک قانون الهىِ دیگری تصادم پیدا کند، مستجاب نمیشود.(https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=45179)
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال در شب قدر بهترین تقدیرات را برای ما مقدر گرداند به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد