سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض تسلیت ایام شهادت معصومین علیهم السلام از حضرت زهرا سلام الله علیها روایت شده که آن حضرت در مورد فلسفه بجا آوردن نذر می فرمایند: الْوَفَاءَ بِالنَّذْرِ تَعْرِیضاً لِلْمَغْفِرَةِ؛
خداوند متعال وفای به نذر را موجب آمرزش قرار داد.
یکی از سوالاتی که فراوانپرسیده می شود این است که بعضی از عزیزان برای برخی مناسبت ها مانند روز شهادت حضرت رضا علیه السلام نذرهایی داشته اند اما اکنون توانایی برای انجام نذر را ندارند، حال وظیفه آنها چیست؟
در پاسخ به دو نکته باید توجه شود:
1.اگر شخص نذر را فقط از دل گذرانده و به زبان جاری نکرده یا (بهنظر مشهورمراجع) صیغه مخصوص نذر شرعی را نخواند هیچ چیزی بر این شخص واجب نیست. (مخالف ایت الله مکارم:اگر فقط بگوید نذر کردم و مد نظرش انجام کار برای خدا باشد بنابر احتیاط واجب باید به نذر عمل کند (پیک احکام 16))
2. اما اگر صیغه نذر را بر زبان با رعایت سایر شرایط نذر جاری نماید یعنی مثلا بگوید برای خدا بر من است که اگر حاجتم را گرفتم در روز شهادت حضرت رضا علیه السلام مجلس عزاداری برگزار نمایم ولی در همان روز توانایی (جسمی یا مالی) انجام آن را نداشته باشد انجام نذر بر او واجب نیست ، ولی اگر با داشتن توانایی عمدا انسان به نذرش عمل نکند کفاره دارد.(صرفا جهت اطلاع: کفاره افطار روزه ماه رمضان: امام خمینی،فاضل، مکارم، گلپایگانی، صافی، نوری،زنجانی، رساله مراجع مساله2654، کفاره قسم مخیر بین اطعام 10 فقیر یا پوشاندن آنها و اگر نتوانست 3 روز، روزه است- خوئی، سیستانی، رهبری، تبریزی، وحید، بهجت، رساله مراجع مساله 2654، سیستانی منهاج ج3م740، خوئی وحید تبریزی منهاج ج3م1564)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.